Stewia (zamiennik cukru) – właściwości, kalorie, zastosowanie glikozydów stewiolowych

Właściwości stewi

Aktywność fizyczna oraz prawidłowa dieta to niezwykle istotne elementy zdrowego stylu życia. Cieszy więc fakt, że coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co i w jakich ilościach spożywa. Pierwszym krokiem, jaki podejmują zazwyczaj osoby chcące zadbać o swoje odżywianie, jest ograniczenie białego cukru. Wielu ludzi nie wyobraża sobie jednak dnia bez słodkiej przekąski, kawy czy herbaty. Ratunkiem w takiej sytuacji są naturalne słodziki, wśród których wyróżnia się stewia.

Co to za substancja? Jakie są jej właściwości?

Stewia – wartościowy zamiennik cukru pochodzący z natury

Stewia to niewielka roślina z rodziny astrowatych, która charakteryzuje się wysoką słodkością. Szacuje się, że jest to niemal 30 krotnie więcej od cukru. Naturalnie występuje przede wszystkim w Ameryce Południowej. Za największych producentów słodzika ze stewii uważa się jednak Chiny i Japonię. Słodki smak roślina zawdzięcza liściom, w których zawarte są glikozydy stewiolowe. Nie posiadają one kalorii, stanowią więc idealną alternatywę dla cukru.

Pozyskiwanie glikozydów stewiolowych

Glikozydy stewiolowe pozyskiwane są z liści rośliny w procesie przemysłowym. Wyodrębnia się je za pomocą wody lub pary wodnej. Po oddzieleniu poddawane są licznym procesom (w tym suszeniu), które sprawiają, że finalnie produkt trafia do domów konsumentów jako biały proszek, płyn lub drażetki. Wysokie stężenia glikozydów z liści stewii może powodować gorzki posmak. Na przestrzeni lat powstały jednak liczne preparaty, które go maskują.

Stewia – kalorie, właściwości, indeks glikemiczny

Stewia
Źródło: Pexels.com

Bardzo dużą zaletą stewii, jest bezkaloryczność. Fakt ten sprawia, że wiele osób będących na diecie wybiera ją spośród innych słodzików (np. ksylitolu). Brak kalorii to jednak niejedyny plus tego roślinnego zamiennika cukru. Glikozydy stewiolowe nie mają negatywnego wpływu na zdrowie. Nie powodują otyłości. Słodzik z liści stewii to idealne rozwiązanie dla osób chorych na cukrzycę. Posiada bowiem bardzo niski indeks glikemiczny i nie podnosi poziomu cukru we krwi (niektóre badania dowodzą, że wręcz go obniża). Stewia nie powoduje również alergii, a ponadto ma właściwości przeciwpróchnicze, grzybobójcze i antybakteryjne. Nie od dziś wiadomo, że biały cukier zdecydowanie pogarsza stan naszych zębów. Stewia natomiast nie powoduje próchnicy, a raczej hamuje wzrost bakterii w jamie ustnej. Roślina jest również dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i wapnia oraz ratunkiem w walce z biegunką. Właściwości zdrowotne glikozydów stewiolowych dotyczą również układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie rośliny pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Zastosowanie glikozydów stewiolowych

Stewia jest rośliną stosowaną głównie jako słodzik. Brak kalorii sprawia, że produkt na stałe występuje jako składnik diety wielu Polaków. Jako alternatywa dla cukru stewia dodawana jest do ciast, placków, tortów, dżemów i innych wypieków. Dobrze sprawdza się również do posłodzenia kawy czy herbaty. Obecnie na rynku istnieje wiele gotowych produktów ze stewią. Czekolady, ciastka, żelki z użyciem tego słodzika stanowią zdecydowanie lepszą przekąskę od tradycyjnych, pełnych cukru słodyczy.

Kuchnia to nie jedyne miejsce, w którym stosowana jest stewia. Produkt z powodzeniem wykorzystywany jest również jako składnik wielu kosmetyków. Silne właściwości regeneracyjne powodują, że maści ze stewią pomagają w walce z trudno gojącymi się ranami, a także trądzikiem. Produkty ze stewią mają również chłodzące właściwości. Dobrze więc działają na obrzęki i stłuczenia.

Dużą zaletą stewii jest fakt, że można uprawiać ją w domu. Świeże listki z powodzeniem wykorzystać można jako słodzik do koktajli i deserów.

Stewia – wady

Stewia, jak każdy inny produkt oprócz dużej liczby zalet posiada również wady. Pierwszą z nich jest jej smak. Jest to jednak kwestia mocno indywidualna. Wielu ludzi w ogóle nie wyczuwa gorzkiej nutki, dla innych zaś jest ona nie do przyjęcia. Zdarza się więc, że mimo większej liczby kalorii osoby te jako zamiennik cukru wybierają ksylitol.

Stewia nie nadaje się również do wypieków drożdżowych, ponieważ nie jest podatna na proces fermentacji. Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi może być jednocześnie wadą i zaletą. Osoby z niskim ciśnieniem muszą pilnować spożywanej ilości, by sobie nie zaszkodzić. Dużą wadą stewii jest również jej cena. Jest ona o wiele wyższa od cukru, ale również od ksylitolu. Dla osób, które na co dzień sporo pieką i słodzą cena stewii, może stanowić zaporę. Jeśli ktoś decyduje się na uprawę stewii w domu, musi liczyć się z tym, że roślina ma dosyć wysokie wymagania.

Stewia to roślina, która zdecydowanie zasługuje na uwagę. Jej pozytywne i zdrowotne właściwości oraz brak kalorii sprawiają, że warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Nie powinniśmy kierować się opiniami innych odnoście smaku stewii, ponieważ każdy może inaczej go odbierać. Jeśli więc mamy możliwości, po prostu spróbujmy i sami przekonajmy się, czy taki rodzaj słodzika to dobra opcja dla nas.

One thought on “Stewia (zamiennik cukru) – właściwości, kalorie, zastosowanie glikozydów stewiolowych

  1. Stewia to nieoceniony dodatek w kuchni! Ja używam od lat zamiast cukru – cieszę się piękną sylwetką i zdrowiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close